Bitcoin Vergilendirmesi Var Mı?

Bitcoin Vergilendirmesi Var Mı?

Her ne kadar merkezi bir kuruluşa bağlı olmaması ve kişilerin anonim bir şekilde alım satım yapmasına izin vermesi söz konusu olsa da kripto paralardan elde edilen kazançların bitcoin vergilendirmesi şeklinde vergiye tabii tutulması mümkün olabiliyor. Bu noktada Türkiye’deki uygulamalara bakılarak verginin hangi durumlarda neden alındığını ve nasıl alındığını da iyi bilmek gerekiyor. Öncelikle Bitcoin’e ve diğer altcoinlere yönelik olarak herhangi bir yasal düzenleme geliştirilmediği için kripto paralardan elde edilen kazançların hiçbir şekilde vergiye tabi olması mümkün değildir. Ancak madencilik faaliyetleri yapan kişilerin ticari kazanç elde ettiği fikrinden hareketle vergiye tabii olması söz konusu olmaktadır.

Bitcoin Vergilendirmesi

Bitcoin Vergilendirmesi

Bitcoin Vergilendirmesi; Aracılar Vergilendirmeye Tabi Tutuluyor!

Vergilendirmenin temel esası elde edilen gelirin ticari bir kazanç olup olmadığına dayanıyor. Bu sebeple kripto paraların alım ve satım işlemlerinin yapılabildiği tek araç olan aracı kurumlar ve kişiler için vergi talebine bulunuluyor. Komisyonlardan elde edilen gelirlerin doğrudan ticari kazanç kapsamına girmesi söz konusu olduğu için yüzde 18’lik Katma Değer Vergisi üzerinden bu işlemlerin değerlendirilerek vergilerin kesilmesi bekleniyor. Yine de her türlü detaya rağmen bitcoin vergilendirmesi için Bitcoin’e özel olarak bir yasal düzenleme yapılmamış olması tüm bu aşamaları belirsiz kılan noktalardan oluyor. Özellikle kaynağında vergiye yansıyacak işlemleri belirleme ya da beyana dayalı olarak bir vergilendirme sisteminin getirilip getirilmemesi söz konusu süreçlerin belirsizliğini ortadan kaldırabiliyor.

Bitcoin Vergilendirmesi Geriye Dönük Uygulanabilir Mi?

Evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde hiçbir kuralın geriye dönük olarak uygulanması söz konusu olmasa da Türkiye’de vergi alanında bu ilkenin aşılabileceği bir ihtimal de göz önüne seriliyor. Bu sebeple bitcoin vergilendirmesi konusunda iki farklı yolla vergi yükümlülüğü açısından başka bir pozisyon almak söz konusu olabiliyor. Bunlardan ilgi kripto paraların emtia olarak kabul edilmesi yönünde bir açıklama yapmak ya da kanuni düzenlemeyle kripto paralarla ilgili tüm kuralları belirlemek oluyor. Olası her iki ihtimalin gerçekleşmesi halinde de nasıl bir tavır alınacağı şu anda belirsiz. Özellikle emtia olarak kabul edilmesi ile Bitcoin için son 5 yıllık dönemdeki cezalarıyla vergi talebinde bulunulabilir.

Bitcoinin dünyada yaygınlık kazanması ile birlikte dünyadaki diğer ülkelerin ne tür vergilendirme kuralları belirlediği de bu konuda bir bilgi verebilir. Özellikle ilk yöntemi tercih eden ülkelerde geriye dönük bir uygulama olmaması yatırımcıların benzer bir sürecin Türkiye’de gerçekleşmesinde de hukuki açıdan elini güçlü tutan durumlardan birisi olmasını sağlayabilir.

Comments (No)

Leave a Reply