Token Nedir?

Kripto para sektörü yatırımcılar için yeni bir alan sunmanın dışında aynı zamanda yatırım alternatifi olarak yarattığı ortamlarda yeni bir dilin de ortaya çıkmasında etkili oldu. Bu noktada yatırımcıların hayatına giren yeni kelimeler mutlaka iyice anlaşılması gereken kavramlara ait kelimeler oluyor. Bunlardan biri olan token esasında Türkçede jeton veya fiş anlamlarına gelmesinden dolayı pek çok kişi tarafından kripto para biriminin kendisinin ismi sanılıyor. Oysa tokenlar kripto para birimlerinin ait olduğu platformlar ya da uygulamaları ifade ediyor. Borsaya hakim olanlar için bir varlık türü olduğu söylenebilecek olan tokenlar dijital olarak sahip olunan birimlerin transferlerinin yapılmasına olanak sağlıyor. Kripto para sektörünü başlatan Bitcoin ve son zamanlarda hızla yükselmiş Ether aslında tokendır.

Token

Token

Tokenlar Neden Ortaya Çıkmıştır?

Kripto para sektöründe ortaya çıkan her türlü hizmet ve kavramda olduğu gibi token kavramı da bir ihtiyaç sonucunda çıkmıştır. Tokenların bağlı olduğu servisler belirli bir altyapı sistemine bağlı bir şekilde çalıştığı için sürekli olarak bu sistemin devamlılığını sağlayacak beslemelerin yapılması gerekmektedir. İşte tokenlar bu aşamada devamlılığı sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır. Kullanıcılara teşvik sunarak ağ altyapılarının sürekliliğini daim kılmak üzere gerçekleştirilen bu işlemlerde aynı ağ yapısı üzerinde bulunan servislerin hizmet kalitesinin artması da hedeflenmektedir.

Tokenların Örnek Çalışma Sistemi

Örnekle açıklandığında daha anlaşılır olabilecek token çalışma sisteminden söz ederken en popüler kripto para birimlerinden biri olan Ethereum’dan örnek verilebilir. Ethereum için kullanılan Augur uygulaması kendi üzerinde REP kısaltmasıyla bilinen Reputation isimli bir tokenı bulundurmaktadır. Servisin devamlı olarak sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için mutlaka gerekli olan bu tokenın desteklenmesi sonucunda sistemin gerçekleştirmek istediği hizmet hedefine ulaşması da sağlanabilmektedir. Burada örneğin REP kullanıcılarının yanına kar kalan şey ise sistemin işlemesi sırasında yapılan raporlamalarda doğruluğun artması halinde kişilerin bundan kazanç elde edebiliyor olmasıdır. Piyasadaki tüm tokenlar bu şekilde çalışmıyor olsa da benzer amaçlarla kullanılmaktadır. Yöntem bakımından değişiklik gösteren tokenların çalışma biçiminde tahminleme gibi özelliklerden yararlanarak da sistemin devamlılığının istenen noktaya gelmesi sağlanabilmektedir.

Comments (No)

Leave a Reply