İlk kez 2016 yılında adını duyurmuş olan mimblewimble coin bir tür Blockchain protokolü olan MimbleWimble adındaki sistemden hareketle ortaya çıkmış durumda. Bitcoin’de gerçekleşen işlemlerin kurulma şeklini değiştirme ve Blockchain boyutlarının azalma yönünde değişmesini sağlamak adına bazı yenilikçi teknolojileri beraberinde getiren bu coinler gizlilik ve ölçeklenebilirlik temel ilkeleri ile kullanıcıların karşısına çıkıyor. Kolaylıkla değiştirilebilir özelliğe sahip olan bu coin protokol içerisindeki işlemlerin son derece opak bir şekilde gerçekleşmesinden destek alıyor. Gizlilik konusunda son derece güven veren bu işlemlerde işlem yapılan tutarlar gizlenebilirken doğrulama ile kontrol de edilebiliyor. Burada işlemlerin yapılandırılmasında kullanılan Eliptik Eğri Şifreleme özellikleri önemli oluyor.
Sistem İçerisinde Gizlilik Nasıl Çalışıyor?
Şifreleme ile gerçekleşen doğrulama sisteminde çıktılarla girdiler arasındaki farkın sıfır olup olmadığına bakılarak doğrulama yapılıyor. Burada hem gizli bir şekilde işlem tutarları doğrulanmakta hem de Confidential Transactions yani gizli işlemler adı verilen özellik sayesinde çifte harcama ya da yeni fon oluşturmama gibi durumların kesinlik kazanması da sağlanabiliyor. Kullanıcıların özel anahtarlarla işlem yapması için bir tür sahiplik ispatı sayılabilecek ownership proof özelliği de veren mimblewimble coin işlem değerlerini bilmeden söz konusu işlemlerin doğrulanmasını da zero knowledge proof’lar ile bir sorun olmaktan çıkarıyor. Veri borsalarında tarafların buluşmasının ardından işlemleri gerçekleştirdiği bu coinde adres kullanılmıyor.
MimbleWimble Coinlerin Ölçeklenebilirlik Özellikleri
MimbleWimble coinleri diğer kripto para birimlerine karşı bir adım öne çıkaran özelliklerden biri de gizliliğe eklenebilecek ölçeklenebilirlik özelliği oluyor. Yeni bir teknoloji olmaktan çok bir tür yeni yaklaşım yöntemi olarak kendini gösteren mimblewimble coin için hazırlanmış ölçeklenebilirlik özelliği üretim kapasitesinin artırılmasını çok daha verimli bir hale getiriyor. Blockchain’de kullanılan pek çok eski ve gereksiz işlemi uygulamak yerine cut through adındaki bir yöntem sayesinde çok daha az boyutlu işlem yapılması da sağlanabiliyor. Tüm özellikleri ile MimbleWimble doğrulama sisteminin başarıyla korunduğu ve gizlilik konusunda var olan teknolojilerden üstün bir coin olarak dikkat çekiyor. İlerleyen zamanda MimbleWimble koinlerin kapsamının genişleyip genişlemeyeceği piyasadaki pek çok kişi tarafından merakla takip ediliyor.
Comments (No)