Kripto Para Nedir?

Farklı kripto paraların kendi isimleriyle ya da sanal para gibi farklı adlandırmalarla. Bilinen kripto paralar 2009 yılından beri yeni bir para birimi olarak dünya çapında kullanılan paralar olmaktadır. İsmi itibarıyla kökeni kriptolojiye dayanan bu para birimlerini anlamak için öncelikle kriptolojiden bahsetmek gerekir. Temel olarak bir şifreleme bilimi olan kriptoloji, sanal paralar üzerinde kullanıldığında kripto paradan söz etmek mümkün olmaktadır. Yazı, sayısal değer ve herhangi bir iletinin şifrelenmesini sağlayan kriptoloji sayesinde kripto paralar kullanılabilir hale gelmektedir. Bu bilgilerin ardından tanım yapmak gerekirse kripto para güvenliğini. Kriptoloji biliminin esaslarına dayamış olan, dijital ve sanal ortamlarda kullanımı bulunan paralar olmaktadır.

Kripto Para ve Ortaya Çıkışı

Dünya tarihinde paranın ortaya çıkışı ile sanal dünyada kripto paraların ortaya çıkışı arasında farklı özellikler bakımından benzerlik kurmak mümkündür. İlkel bir para kontrol sisteminin sanal dünyada şifrelenmiş şekilde güvenli olarak yapılması açısından iki durum arasında farklılık oluşmaktadır. İlk kez 2009 yılında yayımlanan bir bildirgeyle sanal ortama adım atmış olan kripto para Bitcoin ile çıkış yapmıştır. Yazıda adı belirtilen keşif sahibi Satoshi Nakamoto isimli kişi ya da grubun kim olduğu bilinmezken açık kaynak kodlu bir yazılım olarak sistem paylaşılmıştır. Açık kaynak kodlu bir yazılımın kullanılması, bugün gelinen noktada sayısı her geçen gün daha da artan altcoinlerin tetiklenmesi anlamını taşımıştır.

"<yoastmark

Kripto Para Merkez Bankası Yoktur!

Devletlere ait merkez bankaları tarafından arz ve talep seviyeleri kontrol edilmekte olan fiziksel paralarla kıyaslandığında kripto para çok farklı bir sistem üzerinden ilerlemektedir. Hiçbir hükümet, merkezi bir organ tarafından yönetilmeyip tamamen kendi piyasası içinde değer bulan kripto paralar bu özellikleriyle kimileri tarafından kontrolsüz olarak görülürken kimileri için de yatırım için en güvenilir alan olarak görülmektedir. Hiçbir kuruma bağlı olmadığı için kullanıcıların kendi üretimleri ile sayıca artırılabilen ve piyasa içinde değerini bulan kripto paralarda kişilerin tek sınırlandırıldığı nokta toplam kripto paraların sayısı olmaktadır. Bitcoin için örnek vermek gerekirse bu rakam 21 milyon olarak belirlenmiştir.

Kripto Para Değerini Nasıl Bulur?

Bilinen para birimlerine ve piyasa sistemlerine alışkın olanların ilk bakışta anlamakta güçlük çektiği kripto para sisteminin en büyük farklılığı kullanıcıların kendi kripto paralarını üretebilmesi olmaktadır. Mining yani Türkçe adıyla madencilik adı verilen işlem sonucunda kişiler sanal para piyasası içerisinde kendi kripto paralarının üretimini yapabilmektedir. Madencilik sözcüğünden harekete para kazısı yapma, para kazma gibi isimlerle ifade edilen üretim süreçleri kişilerin elindeki kripto paraların miktarını da artırabilmektedir. Bu noktada akla gelen belirlenmiş toplam kripto paranın sayısının üzerine çıkılabileceği düşüncesi olmaktadır. Oysa kripto paraların üretiminde paranın her seferinde daha küçük parçalara ayrılarak üretilmesi söz konusudur. Bu sebeple kripto paralara talebin artmasıyla birlikte paranın üretim süreci de zorlaşmaktadır.

Comments (No)

Leave a Reply