Kripto Para Madenciliği ve Türleri

Kripto Para Madenciliği ve Türleri

Bitcoin ile birlikte 2009 yılında yatırımcılarla buluşan kripto para birimlerinin kısa sürede büyük ilgi görmesinin en temel sebeplerinden biri yatırımcıların kendilerinin para birimlerini artırabilme olanağına sahip olmasıydı. Kripto para sektörü için Mining yani Madencilik adıyla bilinen bu işlemler sadece yatırımcıların kripto para üretmesi için değil aynı zamanda bu birimlerin merkezsiz olma özelliğinin korunması için de yapılmaya devam ediliyor. Bitcoin’in yaratıcısı olarak bilinen Satoshi Nakamoto’nun tasarladığı sisteme göre madencilik faaliyeti ile kripto para üretiminin gerçekleşmesi için üretimi gerçekleştirecek araçların sayısı artarken aynı zamanda üretimi yapılan miktarın azalması da söz konusu olduğundan kripto para madenciliği bireysel olarak yapılması oldukça zor bir işlem olmaktadır.

Kripto Para Madenciliği ve Türleri

Kripto Para Madenciliği ve Türleri

Kripto Para Madenciliği; Bitcoin Madenciliğinin Türleri

İlk Bitcoin’in oluşturulmasının ardından kripto para madenciliği yapılarak üretimle yeni Bitcoin’ler elde etmek her seferinde daha zor hale gelmiştir. Özellikle bugün gelinen noktada dünyanın pek çok yerinden sayısı artık milyonlarla ifade edilen kullanıcının aynı anda üretim yapmak istediği dikkate alınırsa Bitcoin’in sahip olduğu sistemle üretim faaliyetlerini ne kadar zorlaştırdığı da daha rahat anlaşılacaktır. Bitcoin madenciliğinde en çok bilinen yöntem CPU madenciliği olmaktadır. Bilgisayarın CPU donanımlarının gücü ile gerçekleştirilen bu üretimler bilgisayar tarafından belirli matematiksel işlemlerin yapılmasıyla üretimin gerçekleşmesi anlamına gelmektedir. Ancak artık CPU madenciliği ile kripto para üretimi imkansıza yakın olmaktadır.

Kripto Para Madenciliği; GPU ve ASIC Madenciliği Nedir?

Tıpkı CPU madenciliğinde olduğu gibi GPU madenciliği olarak adlandırılan yöntemde de GPU adıyla bilinen ekran kartlarıyla kripto para madenciliği yapılabilmektedir. CPU’ya göre çok daha etkili bir şekilde çalışma kapasitesine sahip olan ekran kartlarına ait işlemciler yine CPU gibi artık etkisini yitirmiş bir madencilik olarak görülüyor. Özellikle 2010 ile 2013 yılları arasında büyük ölçüde üretim yapmaya imkan sağlayan bu sistem benzer yöntemleri kullanan kişilerin artması ile birlikte yerini yeni sistemlere bırakmış durumda.

Bugün gelinen noktada CPU ve GPU madenciliği ile kripto para üretimleri neredeyse imkansız hale gelirken artık ASIC madenciliği adı verilen yöntemler kullanılıyor. Sadece kripto paralar üzerinde madencilik yapmak üzere tasarlanmış olan bu cihazlar hem ısı korunumu hem de tükettikleri enerji bakımından oldukça verimli bir kullanım sağlıyor. Sistemin bireysel kullanıcılar için en olumsuz tarafı ise söz konusu ASIC cihazlarının fiyatlarının bireysel yatırımlara yönelik olarak yüksek fiyatlarla karşılanabilmesi oluyor. Yine de üreticilerin ASIC cihaz üretme çeşitliliğine bakıldığında yakın zamanda da bu sistemin GPU ve CPU madenciliği gibi bir kaderi kripto para madenciliği alanında paylaşması söz konusu olabilir.

Comments (No)

Leave a Reply