Bir süredir kripto para dünyasında köklü değişiklikler yapmak üzere çeşitli planları bulunan ethereum için 31 Ocak’ta github üzerinde yapılan bir açıklamada Ethereum’da kullanılan iletişim ağının Ethereum 2.0’a geçmesinin planlandığı bildirilmişti. Buna yönelik olarak geçiş sırasındaki evrimin ilk aşaması olan ön sürümün piyasaya sürülmesi bekleniyordu. Beklenen gelişme yaşandı. Bir açıklamayla bildirilen bu gelişme hakkında ön sürümün 2019 yılı Şubat ayı boyunca devam edecek olan haftalık sürümlerin ilki olduğu da ayrıca belirtildi. Her zaman daha stabil ve tam sürüme yaklaşan bir noktaya gelmesi beklenen sürümlerle birlikte evrimin tamamlanması da hedefleniyor.
Ethereum 2.0 Ne Açıdan Fark Yaratacak?
Serenity ismiyle de bilinmekte olan ethereum 2.0’ın yaratacağı en büyük farklılıklardan biri kendi sistemi içerisinde olacak. Pek çok kripto para biriminin hali hazırda kullanmakta olduğu Proof of Work sisteminden Proof of Stake anlaşmaları ile ilerleyen bir algoritmaya bu noktada geçilmiş olacak. Yeni sistemdeki son güncelleme olan planlanmış olan bu yeni düzenlemede Ethereum’un yaşadığı en temel sorunlar olarak görülen büyütülebilirlik, güvenlik ve ekonomik sonuçlanabilirlik gibi noktalara dikkat edilerek bir çalışma yapılacak. Metropolis adı verilen üçüncü aşamasına gelindiğinde Ethereum 2.0’ı daha güçlü hale getirmek için Byzantium ve Constantinople adı verilen iki hard fork süreci de piyasaya sokulacak. Bu gelişmeler Ocak ayında planlanmasına rağmen daha sonra ertelenmişti.
İlk Ön Sürüm Hangi Özellikleri Getiriyor?
İlk sürüm hakkında yapılan açıklamalarda ethereum kurucuları tarafından Casper için tam özelik uyumlu olduğu ilk söylenenler arasında. Ekonomik belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve daha güvenli bir alan yaratmak için tasarlandığı belirtilen bu ön sürümde farklı bir stratejiyle ilerlenecek. Burada Blockchain’deki veri hacmini artmasını sağlayacak olan gönderi işlemlerini daha küçük node gruplarına ayıran Sharding çözümlerinin kullanılacağı belirtiliyor. Bunu gerçekleştirmek üzere Gorli isimli bir test ağı da geçtiğimiz günlerde kullanıma açık hale geldi. Açık kaynak kodlu bir sistem olarak geliştirilen bu oluşum sayesinde Gorli’nin Parity, Nethermind, EthereumJS, Geth ve Pantheon gibi Ethereum üyelerini senkronize etmede görevli olması da hedefleniyor.
Comments (No)