Blockchain Teknolojisi ve Uygulamaları

Blockchain Teknolojisi ve Uygulamaları

Bitcoin sanal bir para birimi olarak yatırımcılara farklı bir alanda birikimlerini değerlendirme fırsatını sunmasıyla fark yaratsa da Bitcoin’in öncülük ettiği kripto paraların tamamının temelde dayandığı teknoloji blockchain teknolojisi olmaktadır. Uzmanlar tarafından kripto paraların kısa sürede hızla yayılmasının sebebi olarak da bu teknoloji gösterilmektedir. Blockchain blok zinciri anlamına gelen bir kavramdır. Bu sistem belirli bir süre içerisinde çeşitli işlemlerin kayıtlarının tutulduğu bir veri tabanı olarak çalışır. Bu durum kayıtların herkes tarafından görülmesi ve söz konusu verilerin onaylanmasının isteyen kişiler tarafından yapılabilmesini sağlar. Paylaşımlı P2P ağları ile sürekli olarak güncellenen bu teknoloji sayesinde madenciler rahatlıkla işlem yapabilirler.

Blockchain Teknolojisi

Blockchain Teknolojisi

Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Blockchain teknolojisinin çalışmasında öncelikle madencilerin önemli bir rolü olduğunu belirtmek gerekir. Madencilerin yapılan işlemlere ait kayıtları tutmasının ardından işlem talepleri kontrol edilmekte ve doğrulama işleminin ardından da sistemin gereği olarak blockchain halkasına bir blok daha eklenmektedir. Kayıt defterlerinin tekrar kontrol edilmesini içeren bir son güncellemenin ardından işlem tamamlanmaktadır. Aynı anda dünyanın pek çok yerinden işlem yapıldığı için sayısı yüzbinlerle ifade edilecek kayıt eş zamanlı olarak veri tabanına giriş yapar. Sistemin en büyük yararı ise herkesin anonim kayıtları yine anonim bir şekilde görüntüleyebiliyorken kimsenin söz konusu kayıtları değiştirmemesi olmaktadır. Son yıllarda kripto para teknolojisindeki gelişmelerle birlikte aralarında IBM, Samsung gibi şirketlerin de bulunduğu önemli şirketlerin blockchain teknolojisine yatırım yaptığı düşünülürse bu alanın geleceğinin olduğu da görülüyor.

Blockchain’in Uygulandığı Alanlar

Çok sayıda işlemin aynı anda gerçekleştiği durumlarda pratiklik açısından başarılı olan Blockchain teknolojisi gittikçe yayılan bir alanda kullanılmaya çalışılıyor. Bugün gelinen noktada özellikle tüketicilerle üreticiler arasındaki bağlantının sağlanmasında tedarik süreçlerinin kolaylaşmasına yönelik olarak bu teknolojiye yatırım yapıldığı görülüyor. İşlem sürelerini son derece kısaltan ve üreticiler açısından bakıldığında da maliyetleri büyük ölçüde düşüren teknoloji dünyanın dev tedarik sağlayıcılarından da ilgi görüyor. IBM ile bir süre bu alanda kendini geliştirmek üzere çalışmalar yapan Wal Mart bu konuda akla gelen ilk firmalardan biri oluyor. Teknolojinin gelişimiyle nasıl noktalara varacağını ilerleyen zamanlar gösterecek.

Comments (No)

Leave a Reply