Bitcoin Nedir?

2008’den başlayarak 2012’ye kadar varlığını sürdürmüş olan Mortgage krizi, Amerika merkezli olarak ortaya çıkmış olsa da küreselleşmenin etkisiyle dünyanın pek çok yerini derinden etkiledi. Özellikle Avrupa’da yaşanan devlet borçlarına yönelik krizle birlikte pek çok yatırımcının devletler tarafından yönetilen para birimlerine bakışı değişti. Kısa sürede büyük kayıp yaşayan kişiler için alternatif yollar aranmaya başlandı. İşte bu noktada bir dijital para birimi olarak Bitcoin nedir ortaya çıktı. Tamamen sanal ortamda geçerliliği olan bir değer olarak kendini var etmiş olan Bitcoin, şifreleme teknolojisi ile dijital ortamda güvenli bir şekilde kullanılabilen para birimi olarak kendini var etti.

Bitcoin’in ortaya çıkışında temel sebep kriz sebebiyle ortaya çıkan devletler tarafından yönetilen para birimlerine güvensizlik olmuştu. Ancak kripto paraların ve Bitcoin’in ortaya çıkışının fiziksel olarak başlatıcısı şu an hala kim ya da kimler olduğu bilinmeyen Satoshi Nakamoto tarafından yapıldı. 2009 yılında ilk kez başlanan ve 2010’un ortalarına doğru şifreleme alanındaki çalışmaların bitiren kimliği belirsiz bu kişi daha sonra bu alanda çekildi. İlk bitcoin transferi de 2009 yılı sonlarına doğru Satoshi Nakamoto tarafından Hal Finney’e yapılan bir gönderimle gerçekleşti. İlk olarak 1,309,03 BTC (Bitcoin) 1 dolar karşılığına gelecek şekilde döviz kuru oranı da ortaya çıkmış oldu. Bitcoin’le yapılan ilk alışveriş ise 2010 yılı Mayıs ayında gerçekleşen bir pizza siparişi oldu.

Bitcoin

Bitcoin

Bitcoin Nedir, Nasıl ve Kimler Tarafından Üretiliyor?

Hiçbir merkezi kuruma bağlı olmadan kendi değerini piyasa içinde bulan bir dijital para birimi olması sebebiyle bitcoin üretimleri sırasında merkez bankalarının para basma sistemine benzer bir sistemi kullanmıyor. Bu noktada mining adıyla bilinen madencilik sistemiyle Bitcoin’lerin üretilmesi sağlanıyor. Kişilerin kendi bilgisayarları aracılığıyla da yapabildiği madencilik işlemlerinde bilgisayarların işlemci güçleri ve donanımlarından destek alınarak Bitcoin üretiminin artırılması sağlanabiliyor. Ancak bu noktada ilk akla gelen güçlü işlemcilerle daha fazla Bitcoin’in üretilmesinin mümkün olacağı düşüncesini de silmek gerekiyor. Bitcoin geliştiricileri bu tür durumlar karşısında da önlemlerini alarak sistemin varlığını sürdürmesini sağlıyor.

Sistemin bitcoin üretimlerini daha sınırlı seviyelerde tutabilmek için geliştirmiş olduğu madencilik sistemi paraların bölünerek üretilmesini sağlıyor. Daha kolay anlaşılması adına madencilik yapan kişi sayısının artması ve Bitcoin üretimine yönelik faaliyetlerin artması ile birlikte tek seferde üretilen Bitcoin miktarının çok daha küçük miktarlarda olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Böylece her seferinde daha küçük birimler halinde üretimi yapılan bu birimler herkesin çok sayıda Bitcoin sahibi olmasının önüne de geçiyor. Bunun yanı sıra Bitcoin’in çıkışında belirlenen protokol doğrultusunda üretilebilecek toplam Bitcoin miktarının 21 milyon olarak sınırlanmış olması da Bitcoin’in sınırsız olarak üretilmesinin önüne geçiyor. Temelini altın gibi bir emtiaya dayandırmadan tamamen matematiksel formüllere ve yazılıma dayanan bir sistem olduğu için Bitcoin’i bilinen para birimlerinden farklı görmek gerekiyor.

Bitcoin’in Özellikleri Nelerdir?

Bitcoin hakkında genel bir bilgi sahibi olunmak istendiğinde öncelikle sistemin özelliklerini öğrenmek gerekir. Bu noktada daha önce de belirtildiği gibi Bitcoin’in herhangi bir merkeze bağlı olmadan işleyen bir sistem sunduğunu tekrar vurgulamak gerekir. Bu durumun en önemli avantajı Merkez Bankası kararları ile paraların hızlı bir şekilde değer kaybetmesinin ya da müşterilerin paralarına el koyulması gibi bir kararın hiçbir şekilde alınmayacak olmasıdır. Bu yönüyle paranın güvenliği konusunda başarılı bir sistem olan Bitcoin nedir aynı zamanda üzerinde yapılan tüm işlemlere ait bilgileri depolaması sayesinde de şeffaflık ilkesini korur. Hiçbir kullanıcının kendine ait bilgilerinin bulunmadığı sistem anonim bir kullanım sağlar. Bilgilerin depolanmasını sağlayan Blockchain sistemiyle başkalarına açık durumda bulunan Bitcoin hesaplarında ne kadar Bitcoin bulunduğu görülürken sistem üzerinde bu hesabın kime ait olduğunu gösteren bir bilgi yer almaz.

Geleneksel bankacılık işlemlerinde en çok şikayet edilen noktalardan biri de işlem ücretleridir. Özellikle yurtdışı gönderimleri sırasında kesilen ücretlerin miktarı oldukça fazla olmaktadır. Bu noktada bitcoin hiçbir şekilde ücret almamasıyla avantajlı bir transfer sistemi sunar. Buna ek olarak internet üzerinden kullanılan bir sistem olduğu için transferler ağ üzerinden çok kısa sürelerde yerine ulaştırılır. Kullanıcılar fiziksel olarak sahip oldukları paraları istedikleri zaman Bitcoin nedir sistemine atabildiği gibi Bitcoin’lerini de başka para birimleri üzerinden sistemden çekebilir.

Comments (No)

Leave a Reply