Atomik Takas (Atomic Swap) Nedir?

Kripto para piyasalarının yatırım alanına kazandırdığı terimlerden biri de atomic swap kavramıdır. Atomik takas ya da atomik çapraz zincir ticareti gibi isimlerle de adlandırılmakta olan bu işlem kripto para birimlerinden birinin başka bir birime dönüştürülmesini ifade etmektedir. Bitcoin’den de yeni sayılabilecek olan bu işlem özelliği ile birlikte yatırımcılar arasında işlem yapma yönteminin farklılaşması hedeflenmektedir. Bir örnekle ifade edip daha da netleştirmek gerekirse bir kullanıcının elinde Bitcoin’le bir altcoin almak istemesi söz konusu olursa mutlaka üçüncü bir parti kullanarak bunu gerçekleştirmesi söz konusu olmaktadır. Oysa atomic swap’ın sunduğu olanaklarla iki miktarı elinde bulunduran iki yatırımcının birbiri ile bu işlemi üçüncü bir tarafa gerek kalmadan gerçekleştirmesi mümkündür.

Atomic Swap Nedir

Atomic Swap Nedir

Atomic Swap Güvenliği Nasıl Sağlanıyor?

İki kullanıcı arasında gerçekleştirildiği için atomic swap işlemlerinde pek çok yatırımcı güvenlik problemi oluşabileceğini düşünüyor. Özellikle bir kullanıcının diğerine belirtilen miktarı göndermesinin ardından karşılığını alamaması gibi çok temel bir sorun için atomic swap’ta bazı teknolojiler kullanılıyor. Bunların arasında karma zaman kilitli sözleşmeler olarak çevrilebilecek HTLC yani hash time locked contracts isimli teknoloji sayesinde takas sürecinin güvenle geride bırakılması sağlanıyor. Kriptolama teknolojisinden yararlanarak ödeme alındığının bir nevi belgesinin tutulmasını sağlayacak olan bu işlem sistemde kaynakların geriye dönüşünü mümkün kılar. Bunun yanı sıra Blockchain teknolojisinin kullanılmasından dolayı her iki tarafın şifre alışverişi ile para transferini gerçekleştiriyor olması da bu noktada güvenceyi artırmaktadır.

Atomic Swap İşlemleri için Gerekenler

Üçüncü partilere ihtiyaç duymadan daha hızlı bir şekilde para transferini gerçekleştirmek isteyen kişilerin temel bazı gereksinimleri yerine getirmesi gerekmektedir. Piyasada Lightning Network gibi uygulamalarla bu ihtiyaçların büyük ölçüde karşılanması sağlanmaktadır. Ödeme kanallarının birbirine bağlanmasını sağlayan bir ağ olarak çalışmakta olan bu uygulamalar kullanıcıların atomic swap işlemi sırasında birbirleriyle kolaylıkla bağlantı kurarak işlem yapmasını mümkün hale getirmektedir. SHA-256 şifreleme sisteminin her iki taraf için de kullanılmasının şart sayıldığı bu işlemler sonucunda kusursuz bir şekilde takas işleminin gerçekleşmesi de sağlanmaktadır. Özellikle Litecoin’in Bitcoin ile transferinde bugün ulaştığı başarılı nokta söz konusu işlemlerin geleceğinin açık olduğunu da ortaya koyuyor.

Comments (No)

Leave a Reply