Hashgraph Nedir?
Kripto para piyasalarına girmeyi düşünen kişiler sanal para sistemlerinin güvenliği ile ilgili şüpheye düştüklerinde bunu çeşitli teknolojilerle çözmeye odaklanıyor. Bunların başında gelen blockchain çok şık bir şekilde kullanılması yönüyle nasıl bir sistemi sunduğu açısından bilinirken hashgraph bu alanda hakkında daha az bilgi sahibi olunan bir teknoloji oluyor. Hashgraph’ı anlamak için öncelikle bunun nasıl ortaya çıktığından ve gerekliliğinden söz etmek gerekiyor. Zaman zaman iki farklı madencinin eş zamanlı olarak bir blok yayınlaması ağın özelliklerinden dolayı tek bir blok olarak kabul ediliyor. Böylece bloğu kabul edilen madencinin dışındaki madencinin emeği bir nevi göz ardı edilmiş oluyor. İşte bu tür problemler karşısında çözüm üretmek adına geliştirilmiş olan hashgraph’la tek seferde yayınlanabilecek blok sayısı serbest kalabiliyor.
Hashgraph Ne İşe Yarar?
Tek seferde yayınlanabilecek blok sayılarına istenilen oranda izin veren bir sisteme sahip olan hashgraph bu özelliği ile proof of work mekanizmasını kullanmadan işlem yapabiliyor. Böylece blockchain ile bir kıyaslama yapılırsa çok daha hızlı bir şekilde işlem onayının alınmasını sağlayan sistem sadece veri yapısı sunan bir teknoloji olarak değil konsensüs algoritması olarak da kullanılıyor. Bu durum sistemin veriler üzerinde bunları saklama, yönetme, tanımlama ve ağ üzerinde nasıl çalışması gerektiğini belirleme gibi özelliklerini ortaya çıkarıyor.
Hashgraph’ın Kripto Sektörü için Önemi
Bitcoin ile birlikte ortaya çıkan kripto para sektörüne bakıldığında ilk zamanlardan itibaren sistemin güvenilir olmasını sağlamak adına kullanılan. Blockchain sisteminden farklı olarak hashgraph kullanılması teknolojik olarak bu alanda çok farklı bir deneyimin yaşanmasını da sağlıyor. Sektör için üst düzey bir teknoloji olarak görülen hashgraph’ın bu olumlu özelliklere sahip olmasına. Rağmen açık olmaması ve herkesin deney yapmasına izin verilmeyen bir alan sunması farklılığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Kullanıcılara, yatırımcılara daha özgür bir platformda işlem yapma imkanı sağlayan bu teknoloji bugüne kadar Ethereum, Litecoin ve Zcash gibi en çok kullanılan kripto para birimlerinden bazılarının doğuşuna ve büyümesine de yardım etti. Yine de hashgraph’ın ilerleyen zamanlarda ne tür sorunlarla karşılaşabileceği, başarılı olup olmayacağı merakla bekleniyor.
Comments (No)