Blockchain Nedir? Blockchain Nasıl Çalışır

Blockchain Nedir?

Bitcoin ve diğer kripto paraların neler olduğunu ve nasıl işlediğini öğrenmek isteyen hemen hemen herkes blockchain kavramı ile de karşılaşıyor. Kripto para sistemlerinin ana unsurlarından biri olan Blockchain’in ne olduğunu öğrenmek bu yüzden önemli oluyor. Dijital ya da sanal ortam şeklinde adlandırılabilecek platform üzerinde yapılan tüm işlemlerin işlem takibinin gerçekleşmesi için verilerin kaydedilmesini sağlayan sistem blockchain’in kendisi oluyor. İlk tanımıyla karışık gibi görünen bir işleve sahip olduğu düşünülebilecek blockchain’in veri tabanı olarak değil de birbirine tıpkı zincirle bağlanmış gibi şifrelerle bağlanmış bir sistem olarak algılamak gerekiyor. Karşılıklı kripto para transferinin yapıldığı alıcı ve satıcı arasındaki işlemin kaydının tutulmasını sağlayan bu sistem böylece tarafların birbirinden habersiz kayıtlarda değişiklik yapmasının önüne geçiyor.

Blockchain

Blockchain

Blockchain’in Avantajları

Sanal paralar üzerinden işlem yapılan kripto para piyasaların blockchain teknolojisinin kullanılması bu teknolojinin ortamında sağladığı özelliklerle gündeme geliyor. Dijital ortamda güvensiz olabileceği düşünülen sanal para gönderimleri ve alımlarının blockchain’le birlikte güvenilirliğini artırması ve korunması mümkün hale gelebiliyor. Blockchain’de yer alan kayıtların hiçbir şekilde değiştirilemiyor ya da manipüle edilemiyor oluşu bu teknolojiyi daha güvenli hale getiriyor. Bir tür ağ sistemine benzeyen bu yapıda ağı ayakta tutan unsur kripto para piyasalarına dahil olan kişiler ve teknik anlamda onların bilgisayarları oluyor. Buradan hareketle ne kadar çok bilgisayar ağa blockchain’in sunduğu güvenilirlik de o kadar artıyor.

Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Sistemi daha iyi anlayabilmek adına blockchain teknolojisinin kripto para birimlerinin en çok rağbet gören birimi olan Bitcoin üzerinden anlatılması yerinde olacaktır. Her ne kadar bu teknoloji birçok kripto para biriminde kullanılıyor olsa da benzer kurallarla hareket ettiği için tek bir örnek üzerinden kavranması mümkün olabilir. Blockchain ile Bitcoin’lerin gönderilip alınması sırasında kripto paranın çeşitli işlemlerden geçmesi söz konusu olmaktadır. Bunlar transaction adı verilen alım satım faaliyetlerinin yaratılması, onay alması ve zincire bu işlemin eklenmesidir.

Alım satım işlemine dair komutun yaratılması sırasında kişilerin Bitcoin örneği üzerinden hareket edilirse Bitcoin’e sahip olması gerekir. Bunu bir cüzdan üzerinden gerçekleştiren kişilerin cüzdanlardan kendisine verilmiş olan açık ve gizli adresleri bu aşamada kullanması gerekiyor. Alım yapılacağı zaman gönderim yapacak kişiye bu adresin aktarılması ve o kişinin bu adrese Bitcoin göndermesi gerekiyor. Bu noktada göndericinin adresi ve göndermek istediği miktarı cüzdanına işlemesi blockchain içinde bu işlemin yaratılması anlamına geliyor. Bu transaction göndericinin cüzdanı tarafından belirlenen sanal bir imzalama yöntemi ile güvence altına alınıyor. Bu aşamadan sonra blockchain’e söz konusu işlemin onayı için gidiliyor. İmza ve işlemin doğruluğunun kontrolünün ardından söz konusu blokun zincire eklenmesi de sağlanıyor. Tüm piyasada bu şekilde işlem yapan yatırımcıların oluşturduğu blokların tamamına da blok zinciri adı veriliyor.

Comments (No)

Leave a Reply